Wil jij wekelijks genieten van verse, zelf geplukte biologische groenten én bijdragen aan een alternatief voor het huidige voedselsysteem? Doe dan mee en word plukker!

 

Waarom zou je plukker willen worden?

Je maakt de aarde een stukje gezonder. Vers aan de Vecht werkt met drie professionele tuinders die de groenten verbouwen op een manier die de bodem ten goede komt. Een gezonde, rijke bodem maakt de aarde een stuk weerbaarder tegen klimaatverandering en bevordert de biodiversiteit.

Het is voor jezelf ook gezonder. De groenten en kruiden zijn biologisch, dat betekent dat we niet werken met bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Daarnaast werken we met wisselteelt (ofwel vruchtwisseling), zodat we ervoor zorgen dat de groenten elk jaar op een andere plek groeien en de soorten elkaar zo meer weerstand bieden. Je ‘plukrondje’ doen op de tuin, daarna de aarde ervan af spoelen en al dat vers mee naar huis nemen, wordt door de plukkers beschouwd als een natuurlijk rustmoment in de week.

Je wordt lid van een fijne, groene community. De plukkers (zo noemen we de deelnemers) van Vers aan de Vecht zijn betrokken bij de tuin, dat kan ook niet anders als je wekelijks op het land komt om je groenten te plukken. Als plukker ben je van harte welkom de tuinders te komen helpen op het land of om je aan te sluiten bij een van de teams die de pluktuin nóg mooier maken (bijvoorbeeld het klusteam of team evenementen dat gezellige lente- en oogstfeesten op de tuin organiseert).

En last but not least haal je je groenten gewoon dichtbij huis, liefst op de fiets!

  • Schrijf je nu in voor seizoen 2024!

    Een seizoen bestaat uit ongeveer 30 weken (mei-november), je betaalt ongeveer 25euro per week voor voldoende biologische groenten en kruiden voor 2 volwassenen.

    Bij jouw start betaal je eenmalig 150euro opstartbijdrage voor een (Zelfstandig of Gedeeld) Oogstaandeel.

    Na betaling opstartbijdrage, kun je deelnemen aan activiteiten en het digitale platform. Daarna kies je je betaaltermijn-voorkeur en ronden we je verdere inschrijving af.


    Ga nu naar het inschrijfformulier.

  • Als community betalen we de drie tuinders, de pacht van het land, de benodigde materialen en de inkoop van planten en zaden.

    Je kunt van mei tot en met november kunt oogsten, dat zijn ongeveer 30 weken. De producten zijn natuurlijk super vers en biologisch, wij zijn SKAL gecertificeerd.
    Meer details over hoe de begroting is opgebouwd

  • Waarom worden de groenten niet in een krat verpakt? Waarom geen fruit? Wat is het verschil tussen een Zelfstandig en een Gedeeld Oogstaandeel? Lees hier alles over de veelgestelde vragen

Hoe gaat het plukken dan in z’n werk?

 
  • Elke maandag vind je op het platform Circle de online lijst met beschikbare groenten en kruiden en wat tips hoe je ze moet oogsten.

    Op woensdag, vrijdag en zaterdag, als de winkel van de Groene Griffioen ook open is, kom je naar de pluktuin toe.

  • Neem je eigen tassen mee. Grote en van die kleine transparante groente-tasjes zijn handig. Hou rekening met het weer, als het heel warm is moet je bijvoorbeeld een oude theedoek meenemen om je groenten mee te beschermen. Een eigen oogstmes is ook handig. (een krat en enkele messen/scharen/weegschalen/elastiekjes liggen wel voor je klaar)

  • Dan wijst het plukken zich vanzelf, met de instructie die je ontvangt na inschrijving.

    Op de tuin staat een bord met uitleg van de portie grootte. De vlaggen geven aan waar op de tuin je een oogstbare groente kunt vinden. Er is een grote spoelbak aanwezig, waar je de meeste aarde kunt wegspoelen. De rotte bladeren en ander groen afval kun je op de composthoop gooien of aan de varkens geven.

  • Dan kun je thuis aan de slag en er lekker mee koken. Naast recepten, delen we binnen de groep ook handige bewaartips. Of doe eens mee aan een workshop over inmaken of fermenteren.

Wat is ‘meedoen’ nog meer?

Naast dat je als plukker al meedoet aan de beweging, dat je helpt om de verbinding met je eigen lokale voedselmakers te versterken en dat het gewoon super leuk en leerzaam is om je eigen groenten & kruiden te oogsten…
kun je ook op andere manieren meedoen.

* Op de woensdag, vrijdag en zaterdag kun je helpen met het tuinieren. Er is altijd een schoffelklusje, plantjes planten, of even wat compost-omscheppen of tomatenplanten dieven…you name it. We werken volgens vaste tijden, koffie/thee is aanwezig en de ‘helpende handen’ nemen vaak iets lekkers mee.

* Team Klussers: hou je van klussen? Wil je af en toe helpen om iets te repareren of te bouwen? Alle rechterhanden zijn welkom

  • Team Communicatie: foto’s maken, video’s maken…de website up-to-date houden, blogs schrijven, flyers ontwerpen, social media kanalen bijhouden. Jouw hulp is nodig!

  • Team Organisatie: dit team houdt zich bezig met de organisatie van het lentefeest en het oogstfeest (voor alle plukkers). En met de leuke workshops.

  • Team Sociaal: Met dit team zorgen we ervoor dat ook mensen die minder makkelijk toegang hebben tot onze groenten, ook ervan kunnen genieten. In seizoen’21 doneerden we elke week groenten aan de Voedselbank Weesp. In seizoen’22 geven we regelmatig groenten aan Kookgroep Weesp. #inclusief #nowaste en in seizoen’23 konden we Oekrainse vluchtelingen en statushouders ook ontvangen door WeespBegroot.

    Suggesties? Altijd welkom! hallo@versaandevecht.nl