Even stilstaan: waarom zijn we ook weer de groentepluktuin gestart?

Zo in de vakantieperiode gaat alles een stuk relaxter, geen stress in de ochtend of rij-schema’s voor sportactiviteiten, waarschijnlijk werk je vaker thuis…Dan is er ook wat meer tijd om stil te staan bij het waarom. Na alle gedoe in juni met de handhavingskwestie, is er nu even tijd om stil te staan.

Zo in de vakantieperiode gaat alles een stuk relaxter, geen stress in de ochtend of rij-schema’s voor sportactiviteiten, waarschijnlijk werk je vaker thuis…Dan is er ook wat meer tijd om stil te staan bij het waarom. Na alle gedoe in juni met de handhavingskwestie, is er nu even tijd om stil te staan.

In de vakantieperiode konden plukkers een vervanger aanwijzen. Deze vriend/buurvrouw/oma/neef had natuurlijk al wel verhalen gehoord over Vers aan de Vecht, maar omdat zijn vriendin/buurman/kleinkind/nicht nu op vakantie was, mocht hij/zij het zelf gaan ervaren. We hebben een systeem opgetuigd met een datumprikker, zodat we per uur weten welke plukkers komen om hun oogst op te halen. Zo spreiden we het verkeer en weten we wanneer er veel of weinig mensen komen. De vakantieplukkers waren super blij en enthousiast met de prachtige groenten die ze mee naar huis kregen, en erg tevreden over de aardige mensen die aanwezig waren op de tuin om ze op weg te helpen.

Voedselbank
Elke donderdag brengen we een aantal groenten naar het Voedselbank-uitgiftepunt in Weesp. Steeds vaker horen we van terugkerende mensen die van de Voedselbank afhankelijk zijn: “Ah fijn, de verse groenten worden weer geleverd, dank je wel!”. 

Op het online ‘prikbord’ delen de Vers aan de Vecht-deelnemers steeds meer tips&tricks. Nancy, Jantien en Michel schrijven daar over hun strijd tegen het gras en onkruid, de verrassingen die ze tegenkomen en de plukkers delen er recepten met elkaar. Laatst stonden er vaak meiraapjes in de oogstlijst… weet jij hoe je meiraapjes inmaakt bijvoorbeeld? Of een lekker recept met palmkool? Dat soort dingen, zo handig, we leren van elkaar en inspireren elkaar.

Misschien hoor je niet veel van het bestuur en het kartrekkersteam, maar ze zitten niet stil. Boerderij-rondleidingen + tuin-rondleidingen, kaasmaak-workshops, schooltuinen, voedselbos…natuurlijk brainstormen en dromen we over leuke projecten en evenementen om onze boodschap over deze voedseltransitie te verspreiden, om meer mensen deelgenoot te maken. Hou onze website en social media in de gaten, dan weet je wanneer we wat kunnen organiseren. Heb je een tip of idee? Schroom niet om ons een @ te sturen info@versaandevecht.nl

Waarom heeft het kartrekkersteam en het bestuur van Stichting Vers aan de Vecht deze groentepluktuin samen met De Groene Griffioen opgezet?

• Grote noodzaak om producten lokaal en milieuvriendelijk te produceren en distribueren. 

• Sla hoort echt niet in stukjes in een plastic zakje in de supermarkt. Deze voedselstransitie kan alleen plaatsvinden als we met onder andere educatie de algemene problematiek qua klimaatveranderingen en sociale en financiële problemen aan gaan pakken.

• Een veldkomkommer heeft een volle smaak, maar ziet er raar uit. Verse groenten uit een lokale tuin zijn echt, echt lekkerder dan de standaard komkommer van de supermarkt: smaak

• Recepten delen, samen klussen, nieuwe groenten ontdekken, samen genieten van de tuin: saamhorigheid. Doordat de community zo betrokken is bij de groentepluktuin, is er veel draagkracht en energie aanwezig.

Zo, nu weer door, nog twee maanden oogsten en alvast plannen maken voor volgend jaar.

Vorige
Vorige

We kunnen door!

Volgende
Volgende

Het wat en hoe over de stillegging