Sjakie de sjaak

Artikel van plukker Emmeke:
”Wellicht misten de plukkers de varkens al tijdens de laatste keren oogsten eind november, want in de eerste week van november was de tijd aangebroken; het was tijd voor de slacht. Na een heel oogstseizoen lekker modderen, knorren en smikkelen waren Sjakie, en de twee varkens van De Groene Griffioen veranderd van kleine biggetjes in stevige gezonde knorrepootjes. Ik hoor je denken, wat cru dat je na een seizoen lange eten en liefde geven aan de varkentjes het over je hart kunt verkrijgen ze naar de slacht te brengen. Uiteraard, om van de speklappen en rookworsten te kunnen genieten, is Sjakie de sjaak geworden. Daar kunnen we niet omheen. Maar we hebben ze zo stressloos mogelijk naar een klein slachthuis kunnen brengen, waar de drie eerst konden bijkomen van het ritje. Waarbij pas de volgende dag met geduld en vakkundigheid in een oogwenk het licht bij ze is uitgegaan.

Uit onderzoek blijkt dat statistisch gezien Sjakie en zijn twee maatjes echte bofkonten zijn geweest. Nederland telt namelijk 11,4 miljoen varkens, 11,4 miljoen! Bijna allemaal zitten ze opgesloten in dichte stallen. Slechts 1% komt af en toe buiten op een betonnen uitloop. Een modderpoel zoals bij De Groene Griffioen? Dat is een uitzonderlijk privilege, voorbehouden aan minder dan 0,1% van alle varkens in Nederland. Op gebied van voeding hebben ze ook niet mogen klagen. De varkens zijn van alle groenten uit de tuin en op reststromen van onder andere de molen van Weesp grootgebracht. In de herfst werden ze extra verwend met emmers eikeltjes, ware snoepjes voor deze roze smikkelaars.

Een paar weken later kwamen de varkens keurig vacuümverpakt in porties voor twee diepgevroren terug op de boerderij waar de stukken vlees zijn verdeeld over de geïnteresseerden (Team Varken bestaande uit ongeveer zes plukkers). En nu de eerste worstjes en karbonades de pan in zijn gegaan, is het goede varkensleven overduidelijk terug te proeven in het vlees. Dan rest de vraag: Als je vlees eet, wat eet je dan liever? Een opgespoten en smakeloos worstje van een varken wat een leven duisternis, stress en ziektes heeft gekend, of een varken waarvan waarvan je weet dat hij in een varkensparadijs is grootgebracht vol liefde en lekker eten? Als je er zo over denkt, is de eerste optie eigenlijk maar cru…

Voor volgend jaar zijn we op zoek naar meer aandeelhouders die interesse hebben om de zorg en het vlees mee te delen. Interesse? Neem dan contact op met +31 6 29293853

Voor meer achtergrond, lees deze artikelen in De Correspondent

Vorige
Vorige

Het laatste avondmaal - Op Witte Donderdag (6 april)

Volgende
Volgende

Wat kost een oogstaandeel, en waarom?