Open dag bij Vers aan de Vecht: ‘Het is belangrijk dat je weet waar je eten vandaan komt’

Geschreven door Niels Opdam - 30 juni 2023

Op zaterdag 24 juni organiseerde Vers aan de Vecht een open dag. Er kwamen zo’n 25 tot 30 geïnteresseerden naar de kleinschalige groentepluktuin aan de Lange Muiderweg in Weesp. Er heerste een gemoedelijke en gezellige sfeer bij Vers aan de Vecht, waar men bouwt aan het alternatief voor de bestaande voedselindustrie. ‘Als je met de bril van hier naar de supermarkt gaat, dan denk je: waar zijn we eigenlijk mee bezig?’

Er zijn bijna geen wolkjes aan de lucht, de zon schijnt fel, er is een beetje wind, de vogels fluiten en de sproeier draait overuren. Kortom, het is een schitterende dag voor een open dag. Vanaf 10.00 uur kunnen de belangstellenden langskomen bij Vers aan de Vecht. Een aantal plukkers staat klaar om de geïnteresseerden rond te leiden. Wat is een plukker? Een plukker betaalt jaarlijks een vast bedrag en kan daardoor wekelijks groenten en kruiden plukken op de groentepluktuin. Ruud is een van de plukkers die op deze warme zaterdag rondleidingen gaat geven en staat te wachten op belangstellenden.

Ruud is vanaf de start in januari 2021 plukker en plukt sindsdien wekelijks een gevarieerd aantal groenten en kruiden. ‘Wat ik vooral belangrijk vind, is het idee dat je met een groep mensen echt op deze manier groenten en kruiden kunt verbouwen. Je bent helemaal betrokken bij het proces van zaaien en poten, je ziet hoe het groeit, dus je leert er ook heel veel van. Het is niet door de ketens van grote bedrijven en supermarkten, maar heel lokaal. Daarnaast ben je met de tuinders in contact en overzie je alles wat er gebeurt, dat vind ik er heel mooi aan.’

‘Geen bestrijdingsmiddelen, geen troep, geen oneerlijke tussenhandel’

Rond 10.45 uur begint het drukker te worden op de groentepluktuin tussen Weesp en Muiden. Het gezelschap dat de open dag bezoekt is erg divers. Er komen jonge gezinnen met kinderen langs, maar ook mensen op leeftijd zijn geïnteresseerd. Vrouwen die hun hele leven in Weesp wonen, een gezin uit Diemen en een gezin dat later dit jaar in Weespersluis gaat wonen. Ze staan allemaal achter de missie van Vers aan de Vecht, namelijk samen bouwen aan een alternatief voor de bestaande voedselindustrie. Op een duurzame, lokale, diervriendelijke manier en met respect voor de natuur.

Andrea is een van de geïnteresseerden. Ze woont in Weesp, maar was nog nooit bij Vers aan de Vecht geweest. Toch wist Andrea wel al wat er op de groentepluktuin gebeurt. ‘Ik ben heel enthousiast. Het is gewoon een super initiatief. Geen bestrijdingsmiddelen, geen troep, geen oneerlijke tussenhandel. Dat vind ik heel belangrijk.’ Andrea heeft dan ook interesse in het lidmaatschap, maar is tegelijkertijd eerlijk over de keuze. ‘Ik moet ook even gaan rekenen, want het is natuurlijk wel een flink bedrag. Je moet ook wel een beetje kijken of het financieel interessant is. Idealen zijn één ding, maar op een gegeven moment is je geld toch gewoon op...’

Terwijl de belangstellenden worden rondgeleid, komen er ook plukkers langs om hun tuinbonen en koolrabi te plukken. Juul is vanaf de start lid van Vers aan de Vecht en komt zaterdag haar groenten halen. ‘Ik hou van bezig zijn met mijn handen en ik hou van de tuin, dus ik vind het heel ontspannen om hier te zijn. Daarnaast vind ik het superfijn om verse groenten te plukken en het zelf te verzamelen. Er zit ook een ideaal achter: kijken of we dit met elkaar kunnen doen, of je los van de supermarkt je eigen groenten kunt verzamelen en daarvan kan eten als gezin.’

‘Voor kinderen is het hartstikke leuk; het is ook een beetje schatzoeken’

Juul vindt eigenlijk dat elke nieuwe inwoner van Weespersluis lid moet worden bij Vers aan de Vecht. Er komen veel jonge gezinnen naar Weesp en volgens Juul is het superleuk om met de kinderen te gaan oogsten. ‘Tegen de mensen die daar wonen en het nog niet kennen, zou ik zeggen: Kom hier eens kijken en word lid! Het is heel fijn. Voor kinderen is het hartstikke leuk. Hier lekker rondrennen op het groen en alles verzamelen. Het is ook een beetje schatzoeken, hè? Aardappels en spruiten plukken. Superleuk en je leert superveel.’

Op hetzelfde moment loopt Evelien met haar dochtertje over de groentepluktuin. Volgens Evelien is het inderdaad leuk om met kinderen naar Vers aan de Vecht te gaan. Haar dochtertje vindt het in ieder geval maar wat leuk om langs te komen. ‘Zij zegt altijd: we gaan eerst groentjes plukken en wat we niet kunnen vinden, gaan we in de supermarkt halen. Ze eet het zo op, ze groeit er nu mee op. Ik vind het echt heel belangrijk dat ze ziet waar het vandaan komt en hoeveel werk erin zit.’

Voor Evelien was het een ‘principle based decision’ om plukker te worden. ‘Dat je het lokaal koopt en niet bespoten’, vervolgt zij haar verhaal. Als Evelien na haar bezoek aan Vers aan de Vecht naar de supermarkt gaat, weet ze niet goed wat ze daar moet halen. ‘Want er zitten allemaal gifstoffen op. Dus als je met de bril van hier naar de supermarkt gaat, dan denk je: waar zijn we eigenlijk mee bezig? Het voelt heel goed om het hier te halen.’

Als we langs de spoelplaats lopen, staat daar een man - die net één week plukker is - zijn groenten af te spoelen. Hij heeft net de sleutel ontvangen van zijn huis in Weespersluis. ‘Maar ik heb volgens mij anderhalf jaar geleden al het investeringsdeel betaald om er zeker van te zijn dat ik zou kunnen plukken, zodra wij hier kwamen wonen. Ik wil dit heel erg graag, omdat het past bij een beetje onthaasten, en wat meer duurzaam en seizoensgebonden eten. Ik hou heel erg van koken en dit past daar echt fantastisch bij.’

‘Kom hier allemaal zien hoe je je eigen voedsel kunt verbouwen, op een biologische wijze en super natuurinclusief’

Initiatiefnemer Sanne is ook aanwezig tijdens de open dag en staat te praten met Marrit, die nu twee jaar plukker is en vanuit Naarden naar de pluktuin komt. Volgens Sanne is de open dag belangrijk, omdat mensen dan zelf kunnen ervaren hoe het is om plukker te zijn. ‘Je weet dan hoe het eruit ziet als je groenten gaat oogsten, omdat er gewoon plukkers aan het oogsten zijn en mensen zien de tuinder dan ook aan het werk.’

Sanne vertelt dat Vers aan de Vecht het plan heeft om voor 160 huishoudens groenten te gaan telen. ‘Dat willen we nog wel gaan halen natuurlijk, zodat zo veel mogelijk mensen de ervaring mee krijgen van: je eigen groente telen, biologisch en lekker vers eten. De komkommer uit de supermarkt smaakt echt heel veel slechter dan de komkommer die we hier vandaan halen. Dat is gewoon echt zo. Hoe meer mensen dat weten, hoe beter.’

Marrit was twee jaar geleden op zoek naar verse groenten om meer biologisch te eten. Ze overwoog een eigen moestuin te beginnen. ‘Maar ik wist helemaal niet hoe dat moest en ik had de tijd ook niet, want ik werk ook. Ik dacht: Dat moet je eigenlijk collectief doen. Ik ben gaan zoeken en toen kwam dit initiatief naar voren. Hier ben je zelf eigenlijk niet eens aan het tuinieren, je hoeft alleen maar te oogsten. Het is een luxe oplossing.’

Sanne wil nog wel iets zeggen tegen de mensen die twijfelen over het lidmaatschap. ‘Kom hier allemaal zien hoe je je eigen voedsel kunt verbouwen, op een biologische wijze en super natuurinclusief. We weten allemaal dat er grote problemen zijn in de wereld op voedselgebied, landbouw en de biodiversiteit daalt. Wil je wat doen? Kom hier dan bij!’ Als Sanne haar boodschap heeft afgerond, wil Marrit daar nog wel iets aan toevoegen. ‘Ik was laatst met mijn dochter in een restaurant en toen zei mijn dochter: Ik vind het eten thuis lekkerder, want die verse groenten hebben veel meer smaak.’

‘Ik denk dat het belangrijk is dat je weet waar je eten vandaan komt’

Als de open dag op zijn einde loopt, komt er een vrouw het terrein van Vers aan de Vecht op fietsen. Ze komt uit Weesp en vertelt dat ze het een leuk initiatief vindt. ‘Maar de belangrijkste reden vind ik dat het gewoon onbespoten en van dichtbij is, dus dat het niet met containers hier naartoe wordt vervoerd. Het is belangrijk dat je gewoon een beetje nadenkt over wat je eet.’

‘Als ik bijvoorbeeld kijk naar al die plastic bakjes, die ik aan het eind van de week in mijn vuilnisbak heb zitten…Dan denk ik: dat moet toch anders kunnen?’, vertelt de vrouw, die daarna nog een voorbeeld geeft. ‘Ik koop bijvoorbeeld ook walnoten, die kwamen volgens mij uit Zuid-Afrika. Ik dacht: dat is toch belachelijk? Ik moet zeggen dat ik ze dan ook gewoon niet koop, als ik zie dat het van zo ver komt. We hebben hier ook gewoon walnotenbomen…’ Na de rondleiding heeft de Weespse geen twijfels meer over het lidmaatschap. Ze wil dan ook graag iets meegeven aan de twijfelaars. ‘Ik denk dat het belangrijk is dat je weet waar je eten vandaan komt.’

Geinteresseerd in deelnemen? Er zijn nog oogstaandelen beschikbaar

Vorige
Vorige

Geïnspireerd door moedige, daadkrachtige ondernemers.

Volgende
Volgende

Vacature begeleider project ‘IedereenWelkom’