Eerste voedselbos van Weesp van start

dit is het eerste ontwerp, voor het stuk naast de groentepluktuin

Het eerste voedselbos in Weesp!

"We gaan van start!" Boer Boy Griffioen, initiatiefnemer Sanne Smeets, ontwerper Marijke de Gruyter zijn blij. Het eerste voedselbos in Weesp wordt nu echt gerealiseerd naast de groentepluktuin Vers aan de Vecht en de biologische boerderij de Groene Griffioen. Tussen de pluktuin en de boerderij bestaat al ruim vijf jaar een unieke samenwerking, want gezamenlijk streven zij naar een duurzamere voedselproductie, van melk-kaas-eieren productie compleet tot en met groenten-kruiden-bloemen productie.

Waarom zou je starten met een voedselbos?
Het duurt super lang voordat er daadwerkelijk voedsel te oogsten is...het beheren kost tijd en energie...en dan wil je ook nog eens alles biologisch doen? Hoe dan?

Het team van Vers aan de Vecht en De Groene Griffioen besloot de uitdaging aan te gaan. Dit is een nieuw en belangrijk hoofdstuk voor de groentepluktuin en de boerderij samen.

Al vijf jaar oogsten de deelnemers aan Vers aan de Vecht de eigen groenten (en kruiden en bloemen) uit de pluktuin. Ze komen ook heel regelmatig in de winkel van de Groene Griffioen.
Vijf jaar van samen plukken, proeven, koken, leren, kletsen tussen de groentebedden en bij de spoelplek, meewerken met de tuinders en van het volgen van het ritme van de seizoenen, dat klinkt nog maar kort maar is al een mooie vaste basis voor een community die echt houdt van duurzame natuurinclusieve voedselproductie en consumptie.

Nu is het tijd voor een volgende stap in het gezamenlijke voedselavontuur: een voedselbos van een halve hectare.

Meer natuurinclusieve toepassingen op de boerderij
Naast het voedselbos, is de Groene Griffioen ook op ander vlak duurzame stappen aan het zetten: zo is er een natuurvriendelijke oever aangelegd, dit een geleidelijk aflopende oever, in plaats van een steile, met ruimte voor natuurlijke begroeiing. Deze oevers creëren een belangrijke leefomgeving voor planten en dieren, verbeteren de waterkwaliteit en helpen wateroverlast te verminderen.
Ook legt boer Boy een ruime kilometer voedselhaag aan, inclusief schaduwbomen. Zijn koeien kunnen dan eten van de haag, waarin allerlei gezonde planten en struiken zitten die ze lekker vinden. En de bomen bieden natuurlijk schaduw als het in de zomer heet wordt.

En waarom een voedselBOS?
Misschien heb je er al eens iets over gelezen, of misschien is het helemaal nieuw voor je — maar een voedselbos is precies wat het klinkt: een bos dat eetbaar is. Een plek waar bomen, struiken, kruiden, bodembedekkers, bloemen, insecten, wormen, amfibieën, vogels en mensen samenwerken in één levend ecosysteem. Het groeit langzaam, rustig en gelaagd, en elk jaar wordt het rijker, voller en lekkerder.
Omdat het team van De Groene Griffioen & Vers aan de Vecht gelooft in een volhoudbare toekomst waarin natuur en voedselproductie elkaar versterken. In een plek waar:

biodiversiteit echt de hoofdrol krijgt
de bodem gezonder wordt
en beter grote hoeveelheden regenwater en droogte aankan
de deelnemers op termijn heerlijk fruit, noten etc kunnen oogsten,
en waar ruimte gecreeerd wordt voor inspiratie, rust en verwondering.

Een voedselbos is dé overtreffende trap van duurzaam voedsel telen: het werkt mét de natuur, niet ertegenin en is helemaal gebaseerd op de lange termijn.

Een plek voor iedereen

Voedselbos-ontwerper Marijke de Gruyter: "Het voedselbos levert geen economische winst, maar iets veel waardevollers: gezonde voeding, leerervaringen, een groene ontmoetingsplek die we samen maken en waar de biodiversiteit zichtbaar toeneemt. Dit wordt een plek waar we ook bessen van de struiken plukken, waar vogels nestelen, waar kikkers en libellen zich thuis voelen, waar we steeds iets nieuws ontdekken."

Initiatiefnemer van Vers aan de Vecht Sanne Smeets: "Met de toevoeging van het voedselbos aan ons concept, worden we steeds completer in het aanbod. Zo langzamerhand groeien we naar elkaar toe, worden we sterker, en zorgen we ervoor dat we biologisch, gezond en lekker voedsel kunnen bieden aan onze deelnemers, van zuivel en vlees voor wie wil, groenten, bloemen, kruiden en straks dus ook noten en bessen en meer fruit. Dat is toch super mooi!?”


Op naar een bos vol toekomst! Wil je op de hoogte blijven? Meld je hieronder dan aan voor de updates-lijst.

Meld je aan voor updates over het voedselbos
Volgende
Volgende

Van 2025 naar 2026